Jak v nouzi nabrousit kuchyňský nůž

Kuchyňský nůž by měl být ostrý, aby řezal čistě a abyste se nezranili při tom, jak na něj budete tlačit. To není žádná novinka. Ani to, že existuje celkem výběr různých přípravků a metod, jak si nůž nabrousit, nebo nechat nabrousit. Dnes se povídáme na variantu, kdy ani jedna z nabízených příležitostí není k dispozici.

Protahovací kuchyňský brousek, který se dá přichytit na pracovní desku kuchyňské linky, má doma skoro každý. Vášnivější milovníci nožů tím pohrdnou a raději si nůž nabrousí na sérii navlhčených brusných kamenů.

My dnes ostří nože vyladíme pomocí hrnku nebo talíře. Smějete se? Tak koukejte.


Keramické talíře, misky nebo hrníčky bývají glazované po celém povrchu, ovšem s jednou výjimkou. Je to kolečko, na kterém stojí. Kvalitně vypálená keramika, kamenina nebo porcelán je tvrdší, než ocel běžně používaných kuchyňských nožů a je porézní. Umožňuje nám tedy v nouzi nůž přibrousit.

S určitou rezervou lze říct, že keramické najdete i ocílky a je to stále ten stejný materiál. Důvodem, proč otočený talíř na broušení nožů nepoužívat jako plnohodnotnou náhradu brousků je ten, že se v omezeném prostoru hůř drží správný náklon.


Pomůcka podobná této na obrázku nebývá drahá a nabízí přiměřeně kvalitní broušení kuchyňských nožů brusnými kameny umístěnými v optimálním úhlu proti sobě. Pokud si pořídíte nějaké extra drahé nože, raději si je nechte nabrousit u profesionálů.

Žádné komentáře:

Okomentovat