Dá se filtrační konvicí vyrobit pitná voda?

Ta otázka se nabízí sama - pokud se třeba stane, že bychom se museli v nouzi napít z řeky, stačí použít značkovou filtrační konvici? Odpověď zní rezolutně ne. Není k tomu určena. Jestli to ve vás ale vyvolává další otázky - jako k čemu vlastně je a jestli to není podvod, přečtěte si tento článek.



Co filtrační konvice umí?

Voda pitná podle předpisů nemusí být ještě úplně chutná. Podlimitní koncentrace některých nežádoucích látek neznamená zdravotní riziko, ale už může způsobit nepříjemné aroma, chuť, nebo může zanášet spotřebiče vodním kamenem. Tento jev je vlastně potvrzením toho, jak to má příroda chytře vymyšlené - mnohem dříve nežádoucí látky ve vodě cítíme, než by pro nás byly nebezpečné.

Filtrační konvice dokáže efektivně odstranit tvrdost (vodní kámen), obsah kovů a případné bakterie, které se ve vodě mohou namnožit kvůli starému potrubí. Voda z konvice je nejen chutnější na pití, ale lépe chutnají i nápoje a jídla, kde se voda vaří - káva, čaj, polévky.

Filtrační konvice může vypadat třeba nějak takto. Při plnění se voda prolévá přes filtrační patronu umístěnou ve víku konvice.

Co neumí?

Filtrační konvice nedokáže z užitkové vody vyrobit pitnou. K tomu sice mohou sloužit filtry s podobnou konstrukcí, ale větší a účinnější. Instalaci zařízení pro přípravu pitné vody navíc musí předcházet analýza a filtry se instalují na míru přítomnému znečištění.

Kde se vzala ta kontroverze?

Víte, jak je to s reklamou. Vždycky trochu přibarvuje, ale narazíte taky na případy, kdy využívá strašení a pocit ohrožení. A to už je přes čáru. Průmysl balených vod napáchal dost škod na důvěře lidí v kohoutkovou vodu a prodejci filtračních konvic nebo zabudovaných domácích filtrů si rádi přisadí.

Realita je taková, že kvalita pitné vody je v ČR na vysoké úrovni a je přísně hlídaná, aby se předešlo třeba masovým otravám. Kde je voda deklarovaná jako pitná, tam vám nehrozí žádné riziko ani při celoživotní konzumaci.

Někdy je ale třeba cítit železem, jindy má trochu zákal ze starých trubek, často pak její chuti škodí vysoký obsah rozpuštěného vápníku, organická příměs, nebo naopak zbytky chlóru, který nás bakterií ve vodě účinně zbavuje. V těchto případech konvice chuť a vůni vody spraví.

Žádné komentáře:

Okomentovat