Vodní kámen je vlastně rozpuštěný vápenec - uhličitan vápenatý. Navzdory některým zažitým představám neškodí lidskému zdraví (tělo ho stejně neumí zpracovat) a působí tak hlavně estetické a funkční problémy na dřezu, vodovodních bateriích a na kuchyňských spotřebičích.
Varná konvice, nejčastější zdroj vrásek, pokud jde o tvorbu vodního kamene.
Speciální přípravky na odstranění vodního kamene
Výrobci nádobí a kuchyňských spotřebičů často dodávají na trh vlastní prostředky pro odstranění vodního kamene. Jejich výhodou je přesné dávkování a návod k použití, nevýhodou pak fakt, že za jednoduché chemikálie dostupné ve specializovaných drogériích ve velkém balení za pár korun v případě některých značek mnohonásobně přeplatíte.
Výrobci se jistí prohlášením, že pokud nepoužijete jejich přípravky, můžete si jejich výrobek poškodit bez nároku na reklamaci. Zatímco u složitějších zařízení, jako jsou třeba kávovary na espreso, je vhodné dávkování hlídat a dodržovat, u varných konvic naštěstí vidíte dovnitř a proces odvápnění můžete vizuálně kontrolovat, takže byste se kolem toho neměli zbytečně vzrušovat.
Ocet, citrón a prostředky dostupné v kuchyni
Ocet a citrónová šťáva jsou obě slabé kyseliny a vodní kámen se v nich ochotně rozpouští. Varnou konvici tak nejsnáze vyčistíte octem, nebo komu jeho typický zápach vadí, může použít šťávu z citrónu, nebo v obchodech dostupnou citrónku ve žluté plastové lahvičce.
K rozpoutání reakce, kdy usazeniny z konvice pěkně vyšumí, stačí překvapivě málo. Spíš než hodně octa a citrónu je to hlavně horká voda, do které jednu z těchto slabých kyselin přidáte. Vysoká teplota urychluje chemické reakce a tak je za pár minut po všem, náklady v haléřích nebo jednotlivých korunách.
Na co dávat při odvápňování pozor?
Samozřejmě na horkou vodu. Ať už použijete speciální přípravek nebo třeba ocet, budete v konvici při odvápňování vodu vařit. Že se s ní nemáte polít, je potom celkem logická úvaha. Ale Otevírání konvice plné bublající vody a přidávání octa / citrónu je tak nezvyklá činnost, že člověk může ztratit ostražitost.
Horká voda s citrónem nebo octem v kuchyni poslouží po odvápnění konvice také na vyčištění dřezu, případně ji můžete s výhodou využít na vyčištění toalety.
Jak usazeninám předcházet?
Vápnité sloučeniny se do vody dostanou pod zemí a urazí s ní celou cestu potrubím až do vašeho kohoutku. Pokud si nepřejete do nekonečna řešit nánosy v kuchyni a třeba i v koupelně, dá se s výhodou využít komerční změkčovač vody instalovaný třeba ve sklepě přímo na potrubí.
Dávejte ale dobrý pozor, od koho zařízení kupujete. Vedle firem s praxí v úpravě pitné vody (to jsou ty důvěryhodné) narazíte i na různé čaroděje, kteří vám prodají krabičku posetou bombastickými nápisy a glitry, která třeba vůbec nefunguje.
Filtr stejného typu, ale v malém, se nachází i ve filtračních konvicích. Voda odstátá v takové konvici potom nezanechá při vaření vodní kámen v nádobí a nadto lépe vyluhuje kýženou chuť čaje, kávy, ale třeba i vývarů a polévek.
Žádné komentáře:
Okomentovat