Jak ušetřit peníze při vaření? Snadno.

Energie mají tendenci zdražovat. Nejsme na tom sice tak špatně, že bychom doma místo topení chodili v zimě v bundě, nebo abychom vařili nedělní oběd venku na ohništi z klacků. Řada lidí ale zbytečně plýtvá elektřinou nebo plynem při činnostech, kde to není potřeba. A na tom můžeme ušetřit hned a poměrně dost.

Kdybychom si složenky za elektřinu a za plyn rozpočítali podle spotřebičů, bude na straně plynu nejvyšší položkou ohřev vody (kdo má doma kotel) a na straně elektřiny spotřeba za provoz ledničky. Samozřejmě že existuje celá řada dobrých rad, které skutečně fungují. Lednice může třeba stát v místnosti, kde se netopí. Tak to některé rodinné domy mají a ušetří. My se ale dneska budeme bavit jen o vaření, protože to je sice intuitivní, ale hodně lidí moudré rady nedodržuje a tím i víc platí.

Vaření zbytečného množství vody

Ať už doma používáte rychlovarnou konvici, nebo vaříte vodu na plotně, na tohle se určitě podívejte: skoro všichni doma vaříme vždycky víc, než v tu chvíli potřebujeme. Děláme to hlavně proto, že se u dna konvice často pohybuje nějaká vápnitá usazenina a tou si nechceme zalít čaj, ale třeba i proto, že se nám vodu nechce přesně odměřovat a nechceme zjistit, že jí máme málo.

Potřebujete půl litru horké vody na čaj, ale uvaříte litr. Je to tak sice pohodlnější, ale taky dražší.


V obou případech ale utrácíme část energie na ohřívání vody, kterou pak necháme vystydnout. Jestli máte problém s tvrdou vodou, pořád je lepší konvici pravidelně odvápňovat, než utrácet víc za energii. Ne?

Vaření bez poklice

Nešvar, který by měl být na prvním místě kvůli tomu, jak často a zbytečně se kvůli němu točí elektro a plynoměry. Ve strachu, aby hrnec nepřetekl při vaření, nebo snad z pohodlnosti, necháváme poklici stranou a sledujeme, jak nám voda pěkně klokotá. Chyba. Přivedení vody do varu stojí opravdu hodně energie a není důvod nechávat z ní cca 40% utíkat do vzduchu.

Jaké jsou další možnosti pro úspory při vaření?

Víte třeba, že nádobí z hliníkové slitiny nabízí v porovnání s nerezovým nižší spotřebu energie? Hliník je totiž o dost lepší vodič tepla. Samozřejmě to neznamená vařit doma v tábornickém ešusu, máme na mysli moderní nádobí s nepřilnavou povrchovou přípravou, kde potraviny nepřijdou s hliníkem do kontaktu. A taky to neznamená, abyste vyhodili nádobí, které doma máte a které vám slouží, to by přírodě taky moc neprospělo. Ale pokud se rozhodujete, čím vybavit nový byt, může to být jedna z věcí ke zvážení.

Správná velikost tlakového hrnce - věděli jste třeba, že existují sady dvou tlakových hrnců s jednou poklicí, takže podle množství jídla zvolíte jinou velikost? Šikovné, že?

Závěrem

Pokud jste ve finanční tísni, vaření s poklicí vás nevytrhne. Určitě se dá ušetřit spousta peněz za věci, které nepotřebujete k holému přežití - internet, kabelovka, mobilní data, dovolené. Takové úvahy ale nebyly účelem tohoto článku. Pokud patříte k lidem, kteří neradi dělají něco zbytečně a přáli by si třeba ulevit přírodě tím, že si budou brát jen to nejnutnější, může být toto ten správný začátek.

Žádné komentáře:

Okomentovat