Seřizujeme plastová okna + video

Materiál, ze kterého jsou plastová okna vyráběna, podléhá působení teplotních změn. Proto se může stát, že čas od času nedosedají na rám tak, jak by měla. Jiným problémem pak může být špatné těsnění, kdy malá mezírka propouští vodu či vám skrz ni profukuje. Možná jste se také setkali s tím, že nemůžete při zavírání okna dotlačit kliku do krajní polohy. Než propadnete panice, podívejte se na následující návod.





Video zaměřené na seřízení eurooken firmy MACO díky detailním záběrům a dobrému rozlišení nabízí návod na seřízení jakýchkoliv moderních oken. Pamatujte na to, že nářadí potřebné pro jednotlivé úkony může být u různých výrobců specifické.

Krok č. 1: Najděte příčinu problému


Pokud vůbec netušíte kde začít, změřte si přesahy okenního křídla na rámu – postačí vám k tomu kousek lepícího papíru a tužka. V otevřeném okně nalepte papírové proužky na horní a dolní okraj rámu okna, tak, aby po zavření okna přečnívaly. Tužkou obtáhněte na papírky okraj okenního křídla. Pokud po otevření okna a změření vzdálenosti rysek od okraje zjistíte rozdíl, je nutné okno „posunout“, o čemž se dočtete dále. Jinou možností je, že kameny zajíždějící za čep okna při jeho zavírání nejsou namontované ve správné poloze vůči čepu, což může způsobovat špatné těsnění okenního křídla. Čep je v takovém případě třeba pootočit (klíčem 10 mm nebo imbusem 4 mm).
Všechna plastová okna používáním dospějí víceméně ke stejným potížím. Pokud máte ale pocit, že jste vyzkoušeli všechno a stále to není ono, obraťte se na dodavatele oken. Mohlo se totiž také stát, že kování bylo špatně seřízené již při výrobě.

Krok č. 2: Připravte si nástroje a myslete na polohovací pojistku


Připravte si dopředu nástroje, které budete pravděpodobně potřebovat. Pozor na to, že okna některých výrobců vyžadují kromě standardních nástrojů (imbusy, klíče, šroubováky) třeba i klíč typu Torx s průřezem šesticípé hvězdy. Budeme tedy potřebovat:
  • Imbus 4 mm (pro výškové či stranové seřízení okenního křídla)
  • Klíč č. 10 (na seřízení přítlaku)
Případně
  • Klíč TX 16
  • Montážní kliku
Než se pustíte ať už do výškového, či stranového seřízení, umístěte polohovací pojistku do nejvyšší možné polohy. Podle výrobce využijeme křížový šroubovák, imbus, nebo zmíněný Torx klíč TX 16


Krok č. 3: Seřiďte správně vaše okno


Nyní již nic nebrání tomu, abyste se pustili do samotného seřízení.

Výškové seřízení (maximálně o 5 mm)


  • Okno je svěšeno a křídlo drhne v celé spodní vodorovné části okna→ otáčením imbusu 4 mm doleva skrze krytku na spodním závěsu posunete křídlo nahoru
  • Okno je svěšeno a křídlo drhne v celé horní vodorovné části okna → otáčením imbusu 4 mm doprava skrze krytku na spodním závěsu posunete křídlo dolů
Před jakoukoli manipulací nejdříve vysuňte krytku pantu nahoru!

Stranové seřízení (v rozmezí +/- 5 mm)


Pokud křídlo drhne na bocích (na svislých stranách), je třeba pomocí imbusu 4 mm provést stranové seřízení – opět na spodním závěsu.
  • Otáčením polohovacího šroubu po směru hodinových ručiček, přiblížíte spodní ložisko ke zdi
  • Otáčením polohovacího šroubu po směru hodinových ručiček, oddálíte spodní ložisko ode zdi
Pokud křídlo drhne v horní svislé části křídla nad klikou, nebo částečně ve vodorovné části pod klikou, bude třeba provést nastavení na nůžkách.
  • Otáčením imbusu 4 mm ve směru hodinových ručiček, přiblížíte okno ke zdi
  • Otáčením imbusu 4 mm proti směru hodinových ručiček, oddálíte okno ode zdi

Správné nastavené pojistky po výškovém či stranovém seřízení


Po výškovém a stranovém seřízení je třeba správně nastavit polohovací pojistku. Pokud vám nedosedá správně na protikus na rámu (je od něj příliš vzdálená), nepůjde klika plně uzavřít (po zavření okna s ní neotočíte). Pro nápravu potřebujete podle výrobce křížový šroubovák, imbus nebo klíč TX 15. Seřízením na spodním ložisku (posunutím křídla dále ode zdi) zajistíte opět správnou polohu pojistky.

Nastavení přítlaku okenního křídla


V tomto případě hraje roli to, zda máte standardní čepy či i.S. čepy.
  • Standardní čepy (potřebujete klíč č. 10) → čím více je ovál čepu svisle, tím je přítlak menší x čím je ovál čepu vodorovněji, tím je přítlak silnější.
  • i.S. čepy (potřebujete klíč TX 15) → otočením i.S. čepu tak, aby rovná plocha byla pryč od nalehávky (míří do exteriéru), zvýšíte přítlak x obráceným postupem přítlak snížíte.
TIP: Přítlak můžete seřídit také na nůžkách.

4 komentáře:

  1. Výborně rozepsaný postup, možná někdo hodně zručný by to zvládnul, ale stejně myslím, že nejlepší je, obrátit se na odborníky z oboru plastových nebo dřevěných oken.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, díky za komentář. Sám jsem podle tohoto videa zrovna teď o víkendu seřizoval 4 plastová okna v bytě, a to jsem ajťák, který tomu "pendrek rozumí". Jediný problém je, že pokud člověk nemá speciální imbusy, které jsou na videu natočené, ale jen běžnou sadu, kterou používá třeba při údržbě kola, k některým šroubům se špatně dostane a trochu se potrápí. Ale po dvaceti minutách opatrné práce jsou všechna okna v bytě v cajku, a to byl myslím účel, ne? :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem taky ajťák, tvůj návod je super, šel jsem podle něj ale taky jsem využil návod co jsem dostal k mojim oknům, můžeš klidně kuknout sem: http://www.vokno-plastova-okna.cz/navody-na-serizeni-a-udrzbu-oken-a-dveri/ je tam ke stažení pdfko. Třeba ti bude k nečemu užitečné.

    OdpovědětVymazat
  4. Hezké video. Při servisu oken se setkáváme s tím, že uživatelé, kteří problematice nerozumí a se servisem nemají žádné zkušenosti, mnohdy vlastním zásahem, oknu spíše ublíží. Proto doporučujeme,pokud se servisem nemáte žádné zkušenosti, přenechte práci odborníkům. Je to obdobné jako s autem, které dáváte do autoservisu.
    Servis a oprava oken a dveří KalMont - http://www.kalmont.cz

    OdpovědětVymazat